Vprašanja preko elektronske pošte

V času epidemije smo na vaša številna vprašanja sproti odgovarjali tudi preko elektronske pošte, kljub temu, da to uradno ni dovoljeno (klasična elektronska pošta ne zagotavlja ustrezne varnosti za prenos izvidov in drugih zdravstvenih podatkov.  Preko elektronske pošte ne smem sprejemati izvidov, slik, fotografij in ne dajati nobenih zdravstvenih nasvetov in tudi ne posredovati nobenih informacij o zdravljenju).
V zadnjem času je to vedno težje in praktično nemogoče, saj vas, zaskrbljene starše, zanima vsaka, še najmanjša podrobnost za oba ali vse tri otroke vsak dan, večkrat na dan in/ali več dni zaporedoma, dokler prehlad ne mine. Tako na dan odgovarjam in se pogovarjam z velikim številom staršev.  Velikokrat se zgodi, da do konca delovnika ne uspem odgovoriti na vsa vprašanja tekočega dne, kaj šele tista, ki jih vidim v ponedeljek zjutraj in so bila poslana od petka od 13:00 dalje pa čez cel vikend do ponedeljka. Kaj šele, da bi naročila otroka na pregled, ker ste poslali elektronsko sporočilo ob 9:15. V bodoče bo elektronska pošta namenjena temu, zaradi česar po zakonu mora obstajati. Na spletni strani je obrazec za naročanje. Preko tega obrazca vam bomo v 24 urah odgovorili kdaj ste naročeni. Za posvete in pogovore pa boste morali uporabiti telefonsko števiko 02 420 1887 ali se naročiti na pregled. Za vse kar nam morate posredovati ali poslati preko elektronske pošte vam bomo dali ustna navodila. Nobenega smisla ne vidim v tem, da pošljete slike, dolgo sporočilo in nato čez 30 minut še pokličete in zahtevate tolmačenje takoj. Vsekako pa, če je stanje nujno, otroka ne naročajte preko elektonske pošte, temveč pokličite. Delovnik ambulante je na spletni strani in je dostopen vsem. In tako kot med preventivo, ko gledamo zdrave otroke ter ne moremo in ne smemo sprejemati bolnih otrok, tudi težko odgovarjamo na klice, ker imamo paciente v ambulanti.

Časi niso enostavni, težki in naporni so za vse. Vendar dostopna sem in na spletni strani vedno veste kdaj in kam, če me ni. Vsi moramo sodelovati in izkoristiti možnosti in svojo energijo, da lahko naredimo najboljše in največ za naše otroke. Vsekakor pa moramo racionalizirati čas in pri tem pomisliti tudi na sočloveka, ki enako kot vi potrebuje nekaj od mene. Kar se tiče otrok je vedno vse nujno in zahteva vsaj posvet takoj. Ampak jaz sem samo ena oseba in prav tako sestra Maja, in skupaj v ambulanti sva samo dve. Navodila za preprečevanje in širjenje okužb s Covid 19 moramo upoštevati vsi in naša telefonska številka in elektonska pošta ni namenjena razglabljanju o tem ali so pravilna ali ne. Za to se morate obrniti na druge institucije. Prav tako jaz ne morem spremenit pravil ZZZS in priporočil NIJZ ter ukrepov ministrstva.

Vsekakor niste sami in ne bom vas zapustila, skupaj pa se potrudimo, da preživimo to epidemijo.

Lep pozdrav

Andreja Krebs